15 հետաքրքիր փաստ Չիզքեյքի մասին
Cheesecake (անգլերեն Cheese «պանիր» և Cake «տորթ» բառից՝ «պանրով կարկանդակ», «կաթնաշոռի կարկանդակ») - եվրոպական և ամերիկյան խոհանոցի աղանդեր է, որը կաթնաշոռային պանիր է պարունակում։
Չնայած այս ուտեստը
կոչվում է տորթ կամ կարկանդակ (որոնք սովորաբար պարունակում են թխվածքաբլիթ իրենց բաղադրության
մեջ), Չիզքեյքը թխվածքաբլիթային դեսերտ չէ. դրա հիմքը ամենից հաճախ մանրացված թխվածքաբլիթներն
են: Չիզքեյքի հիմնական մասը՝ միջուկը փափուկ պանրի/կաթնաշոռի, շաքարավազի և յուղայնությամբ
կաթի/սերուցքի խառնուրդ է։ Մատուցելուց առաջ ուտեստը պետք է պահել սառնարանում։
Չիզքեյքը մեր օրերում
ամենահայտնի աղանդերից է: Դուք հեշտությամբ կարող եք պատվիրել
խմորեղենը և վայելել տանը, քանի որ այդ խմորեղենի վաճառքը շատ տարածված
է:
Ձեզ ենք ներկայացնում
15 հետաքրքիր փաստերը Չիզքեյքի մասին.
● Առաջին Չիզքեյքը ստեղծվել է հունական Սամոս կղզում
մ.թ.ա. 2000 թվականին։
● Առաջին օլիմպիական խաղերում մարզիկներին Չիզքեյք էին
մատուցում։
● Հին հույները տորթ պատրաստելու համար օգտագործում
էին ալյուր, ցորեն, մեղր և պանիր, այնուհետև թխում էին այն:
● Ամերիկյան Չիզքեյքը հայտնագործվել է 1800-ականների
վերջին։ Նյու Յորքի կաթնասեր Ուիլյամ Լոուրենսը պատահաբար հայտնագործել է պանիրային
սերուցքային պանիրը 1872 թվականին՝ փորձելով ստեղծել փափուկ ֆրանսիական պանիր, որը
կոչվում է Neufchatel:
● Ըստ Cheesecake Factory-ի՝ Red Velvet-ը (Red
Velvet) Չիզքեյքի ամենատարածված տեսակն է աշխարհում։
● Չիզքեյքի ամենատարածված համերից են վանիլը, դդումը,
կիտրոնը, շոկոլադը և համեմունքները: Բուրավետիչներն ուղղակիորեն ավելացվում են պանրային
խառնուրդի մեջ։
● Չիզքեյքը ունի ազգային օրեր ԱՄՆ-ում: Մարտի 6-ը սպիտակ
շոկոլադով Չիզքեյքի ազգային օրն է, ապրիլի 23-ը՝ բալի Չիզքեյքի օրը, մայիսի 26-ը՝ հապալաս
Չիզքեյքի օրը, իսկ հոկտեմբերի 21-ը՝ դդումի Չիզքեյքի ազգային օրը:
● Անգլերեն «cheesecake» անվանումը օգտագործվել է
15-րդ դարից:
● Չիզքեյքը կարկանդակ չի համարվում։
● Չիզքեյքը բնորոշ աղանդեր են, որոնք հիմնականում պատրաստված
են սերուցքային պանրի խառնուրդից և հաճախ ունենում են մի քանի շերտեր:
● Չիզքեյքը կարելի է թխել ջեռոցում կամ պահել սառնարանում՝
կախված բաղադրիչներից և բաղադրատոմսից։
● Չիզքեյքի համով փոստային նամականիշներն օգտագործվել
են Ավստրիայի փոստային ծառայության կողմից:
● Օրիգինալ Չիզքեյքի բաղադրատոմսը տպվել է թերթում։
Դետրոյտցի տնային տնտեսուհի Էվելին Օվերթոնն էր, ով այս բաղադրատոմսն օգտագործեց Չիզքեյք
պատրաստելու համար և ստացավ լավ արձագանքներ ընկերների և ընտանիքի կողմից: Նա սկսեց
Չիզքեյք պատրաստել իր նկուղում և վաճառեց դրանք տեղի ռեստորաններին և բոլորը սկսեցին
գնել խմորեղենը:
● Գինեսի ռեկորդների գրքի համաձայն՝ աշխարհում ամենաթանկ
Չիզքեյքը արտադրում է Մանհեթենի Rafaele ռեստորանը։ Պատրաստման համար պահանջվում է
մոտ 5000 դոլար և մոտ 5 օր, քանի որ որոշ բաղադրիչներ առաքվում են թարմ ամբողջ աշխարհից։
● Աշխարհի ամենամեծ Չիզքեյքը կշռել է 2133 կիլոգրամ։
Այս տորթը արտադրվել է Philadelphia Craft Foods Mexico-ի կողմից 2009 թվականի հունվարի
25-ին Մեքսիկայում:
Չիզքեյքը պատրաստվում
են տարբեր սորտի պանրներից, առավել հաճախ սերուցքային պանրից, ինչպիսին է Ֆիլադելֆիան:
Օգտագործվում են նաև շաքարավազ, ձու, սերուցք և մրգեր։ Նուրբ կաթնաշոռով հարած խառնուրդը
դրվում է թխվածքաբլիթներից պատրաստված հիմքի տորթի վրա: Չիզքեյք պատրաստելու շատ տարբեր
բաղադրատոմսեր կան։ Բաղադրատոմսերի մեծ մասը ներառում է Չիզքեյքի թխում, բայց կան նաև
սառը բաղադրատոմսեր:
Մեծ Բրիտանիայում
չիզքեյքը սառը, չթխված դեսերտ է, որը սովորաբար բաղկացած է բազային շերտից՝ մանրացված
թխվածքաբլիթներից՝ խառնված կարագի հետ և սերտորեն փաթեթավորված հաստ նրբաբլիթի մեջ,
և միջուկի շերտը՝ կաթի, շաքարավազի, պանրի, սերուցքի, երբեմն նաև ժելատինի խառնուրդից։

Comments
Post a Comment